Du kommer till ett företag där du ska vara med i ett digitaliserings-/moderniseringsprojekt av IT. Hur gör man när majoriteten av gruppen fortfarande har ena foten i stenåldern och den andra i medeltiden? Den enkla logiken är som i den fantastiska videon med mannen som hejdlöst börjar dansa i parken och alla tänker ’vad är det för galning?’, men så börjar ytterligare en person dansa lika galet och plötsligt så är det fler och fler som ansluter sig. Poängen är att du vill göra detsamma i ett förändringsarbete. Du vill skapa en rörelse. Ensam är det svårt, men blir ni två så har du det stöd du behöver. Titta på bröderna Grape – tillsammans blev de starka som lejonbröder och skapade något som fler och fler anslöt sig till. Samma princip gäller allt förändringsarbete. Det gäller att du hittar din vapendragare. För det kan bli tufft. Så när du har din vapendragare så kan du börja arbeta på att skapa din rörelse. I ett tidigare projekt jag haft kände jag verkligen av denna utmaning. Jag hittade min vapendragare men behövde rörelsen. För att skapa en ögonöppnare så började vi diskutera vad som har hänt med digitaliseringen under de senaste 50 åren. Vi knöt an vad som har hänt i omvärlden och hur det påverkar just den här processen. Vet ni vad som var anmärkningsvärt år 2014?

 

 

Det var då mobiltelefoni gick förbi datorer i användandet. 2015 till 2016 är vi alla mer eller mindre ”utvecklare” av eget material som vi delar och kommenterar. Den här informationen fick flera av mina stenåldersmänniskor att förstå att vi bör tänka mobilt först. För de flesta av er är detta en självklarhet men hos många företag känns resan dit oändlig. Förändring av IT-system är så mycket mer än att byta ut ett system. Då tänker jag bland annat på förändringar i arbetsprocessen, kompetenser, att få med key stakeholders på tåget och analysera vilka andra IT-strukturer som hindrar dig från att arbeta modernt.

Många IT-projekt har blivit misslyckade för att man inte har säkerställt dessa punkter. IT-avdelningar är oftast med i den tekniska utvecklingen, men din projektgrupp och slutanvändarna kommer från hela företaget och då är det viktigt att komma ihåg att även göra ett bra förankringsarbete. Du kommer att möta 16% som brinner för sitt jobb och vill göra skillnad, 73% som går till jobbet för att de måste och 11 % som pratar illa om sitt jobb. Dessa människor ska du jobba med, dessa människor ska din projektägare nå ut till. Hitta dina vapendragare, create the movement och säkerställ att just ditt projekt blir en succé.

https://www.youtube.com/watch?v=fW8amMCVAJQ

Lycka till med era projekt! :-)
Sonja