Mitt namn är Gustaf Hansson och jag är bra på relationer och testledning!

Jag har den här veckan fått den hedersamma uppgiften att berätta lite om test, men även om mig själv och mitt konsultande. Jag arbetar sen fyra år tillbaka som Test Manager. En roll som stimulerar min rastlösa sida, men även min fascination för gränslandet mellan IT och verksamhet.

Det finns testare som älskar de väldigt tekniska testrollerna. Rollerna där de får kriga för att knäcka systemen. Andra gillar friheten som en testare har i ett agilt projekt. Jag gillar kaos!

Under förra årets höstkonferens med One Agency genomförde vi en övning där var och en av oss skulle ”pitcha” en av våra styrkor till en kollega under en speed dating-session. På min skylt stod det ”Jag är grym på att koordinera kaotiska projekt”. Vad menar jag med det? Jo, jag är en rastlös person som älskar att jobba hårt och känna pressen, men vill samtidigt se de stora och tydliga resultaten. Den typen av projekt jag är i kräver att jag håller alla nöjda och informerade, stämmer av det planerade arbetet, har en nära kontakt med samtliga intressenter och projektdeltagare m.fl.  Fördelen med ett tufft projekt är att ingen egentligen tror att du kommer klara det i tid. Det innebär att om jag gör ett bra jobb som kan göra skillnad så märks min insats och jag får i regel ganska fria tyglar eftersom projektet tidigare inte lyckats med sina försök.

Här är mina tips för att bli framgångsrik Test Manager/konsult inom den typen av projekt:

 1. Relationer
  Att jag gillar att prata och ha kul med människor är en egenskap som jag uppskattar eftersom den i regel leder till att vi har det trevligt och skrattar tillsammans. Den har fördelen att jag bygger relationer till intressenter, utvecklare, chefer, projektledare m.fl. Jag tror att om människor i min omgivning först inte köper mig som person så kommer de inte heller att köpa min produkt. Om de däremot lär känna mig så kommer de vara mer benägna att lyssna på mina idéer. Vem det än är jag behöver förmedla mitt budskap till så underlättar det alltid att ha ”connectat” med personen innan.
 2. ”Elevator escalation”
  Jag har aldrig jobbat i ett projekt där vi fått en leverans i tid och haft tydliga krav, utan det brukar snarare vara så att eftersom test kommer in i sista kedjan förväntas vi rädda hela matchen. Det innebär att jag tvingas eskalera problem som mitt team stöter på som kan påverka vår leverans. Jag tror alla, oavsett roll, kan vinna mycket på att lära sig prata med rätt person på rätt sätt, samt att våga hålla sig kort. Vad är problemet, vad får det för effekt och säg åt personen i fråga vad hen ska göra för att stötta oss. Har jag ett förslag som jag tror löser problemet så lyssnar chefen i regel. Så, elevator escalation, håll det kortfattat och konkret.
 3. Alla gillar enkla lösningar
  Som konsult ute hos en kund vill jag hjälpa dem så mycket jag kan. Det är lätt hänt att man inte berättar om idén som man har som löser allt. Men gör det! Alla människor gillar enkla lösningar. Så om du kommer med en idé som du dessutom själv kan genomföra, så kommer personen i frågan se både vinningen och uppskatta ditt initiativ. Det kan vara allt från att själv rekrytera in medlemmar i ditt team eller att implementera ett nytt testverktyg.
 4. Släpp prestigen!
  Det är säkert så att du hade rätt enligt kravet fast de sa att de skulle ändra det. Utvecklaren blev kanske omotiverat sur för att du assignade honom en defekt. Men, släpp det. Det kommer aldrig leda till något positivt att inleda hetsiga defekt-pingpong-diskussioner. Gå istället över och låt hen skälla lite på dig, sen kan ni surra lite över en kaffe och hitta tillbaka till varandra.
 5. Bli en hejare på att maila!
  I ett stort och pressat projekt kommer mail att rulla in i stora nummer och när som helst på dygnet. Se till att du är snabb på att svara, kontra med ett möte, bolla frågorna vidare och våga ta beslut! Gör du det kommer du hålla antal olästa meddelanden på noll och du kommer känna att du styr matchen.

Happy testing!
// G.H