Eleni berättar om företagskultur.

Jag har glädjen att jobba i ett bolag som har en stark kultur. En kultur som främjar individen, självledarskap och jävlar anamma. En kultur som får en att växa och bli sitt bästa jag. I detta fantastiska bolag har jag fått träffa ännu mer fantastiska människor som alla har olika personligheter och bakgrunder, fast ändå är lika motiverade att ta sig an nästa utmaning. Lika nyfikna på människomötet och medvetna om att livet är en resa.

Men vad är kultur egentligen? Vad innebär kultur för dig, ditt företag eller din arbetsgivare? Hur viktigt är det att du och dina kollegor eller du och dina anställda är likasinnade? Hur skiljer man åt likasinnade och likadana, och vilket utav dem är det man ska sträva efter? Och vad i hela friden har detta med agil coachning att göra?

Jo, det är nämligen så här att essensen av att jobba agilt ligger i en ständig strävan efter förbättring, och förbättring kräver i sin tur förändring. Så, om du upplever en ”det är bra som det är” bekvämlighet så kan det vara läge att ta en titt på företagskulturen en vända, och spana efter signaler som talar om huruvida du omges av människor som vill utmanas och utvecklas hela tiden eller inte. Du vet sådana där drivna typer som inte riktigt slår sig till ro efter en succé, utan njuter lite och sedan får syn på nästa steg på vägen framåt.

Titta omkring dig. Ser du dem? I så fall så är det lugnt :-) Annars har du nog lite jobb framför dig med att få folk att förstå hur och varför de ska omfamna förändring. En vanlig anledning till att folk slår sig till ro, gör sig bekväma och obenägna till förändring är faktiskt rädslan för att göra fel. Den rädslan kan komma inifrån och kan ha att göra med mycket som vi går omkring och bär på i form av otrygghet. Men i många andra fall kan den otryggheten, tyvärr, vara en del av kulturen i företaget. Vad händer om du gör något som inte går så bra som du tänkt dig? Vilka är konsekvenserna? Blir det en lesson learned av det hela eller straffas du för det? Är det så att det blir ditt fel och inte en konsekvens av en risk som teamet tog gemensamt? Blir du utskälld av chefen och får sitta och skämmas inför kollegorna, eller känner du dig bekväm att bjuda på dig själv på en Wall Of Shame inför hela teamet/avdelningen?

Se till att skapa en förlåtande och medmänsklig, men samtidigt utmanande kultur innan du som ledare kan säga att du har bestämt att du vill satsa på det agila. Kulturen sitter i människorna och inte i väggarna. Se till att anstränga dig det där lilla extra redan vid rekryteringen och lägg lika stor vikt på personlighet som på erfarenhet. Allt går att lära sig om man har rätt mindset och viljan att satsa på sin personliga utveckling. Se till så att du redan vid rekryteringen letar efter det där mindset’et men också undviker att ta in för många människor som är likadana. Du behöver mångfald för att kunna komma längre. Du behöver rätt inställning för att genom mångfalden få allas röster hörda och få alla att känna att de bidrar lika mycket.

Då har du väldigt goda förutsättningar att komma långt med det agila arbetssättet också. En agil coach som kommer in för att hjälpa dig åstadkomma ett agilt arbetssätt kommer att ha mycket lättare med att utmana folk till förändring i en sådan kultur. Och kom ihåg, agilt går inte hand i hand med kontroll. Vill du ha en ständig förbättring så måste du tillåta misstag, möjligheten att lära från dem, att våga testa nytt igen och igen och igen innan man hittar rätt väg framåt.

Stort lycka till i kulturbyggandet!

/Eleni