Jag vet att han är duktig, jag vet att han har gjort mycket affärer och det hörs lång väg när han är på ingång. Klackar på skorna, alltid med klipp i steget. Ständigt framåtlutad. Jag har förstått att han är framgångsrik och han har absolut varit en förebild sedan tidigare. Men det är först nu, efter vår framgångsfrukost, som jag förstår på riktigt vilken j*vla stjärna han är, ursäkta franskan. Han är en framgångssaga. Började sin säljkarriär när han var sju (!) år gammal, tävlingsmänniska rakt igenom och han ger aldrig upp. I år tog han hem utmärkelsen #TakeMassiveAction på höstkonferensen i Båstad.

Han heter Jesper Svensson, han är Account Manager på One Agency och han är tamejfasiken helt otrolig.

Det är nu jag rent retoriskt, enligt regelboken, borde dra en cliffhanger och vänta med att avslöja framgångsfaktor ett, men jag struntar i det. En av Jespers absoluta framgångsfaktorer är att bygga relationer, att våga vara personlig. Och det är precis det han är när vi ses. Han delar generöst med sig av ett oändligt antal historier från sin uppväxt och när jag lyssnar på inspelningen från vårt möte blir jag sådär… speedad igen. Denna gång på ett mer insiktsfullt och varmt sätt. En glädje och tacksamhet över att få jobba så nära varje dag.

En av anledningarna till att Jesper är så duktig på det han gör är att han jobbat med sälj sedan han var sju år gammal. En spark i baken av morsan och ut i den gotländska bygden för att sälja jultidningar. Han sålde till högsta premien och fortsatte sälja jultidningar i åtta år till. Då tyckte hans mamma att det började bli pinsamt. När han flera gånger om nått upp till högsta rutan, fått den där cykeln, och sedan sålt lika mycket till. Jesper var, inte helt otippat, deras bästa säljare någonsin. Karriärvalet blev liksom… självklart. Ett av hans första jobb var på vad han själv benämner som ett ”krängarbolag”. Kontorslandskap och 20 personer som ”ryckte lur” hela dagarna. ”Jag var där i två år, ringde ca 120 samtal om dagen varav det blev i snitt en affär. De första tre månaderna hade man en fast lön, därefter var det 100% provision. Det var bara rycka, då visste man att det blev affär. Det var min skola, min riktiga skola.”

Jag blir helt varm i själen när Jesper plockar upp telefonen, öppnar ’Anteckningar’ och tar fram sina förberedelser inför vår frukost. Han har punktat upp tre framgångsfaktorer som han vill lägga tyngd på. Det är bara det att det gömmer sig x antal till bakom alla hans historier och här kommer ett försök att ur Jespers perspektiv återge dem, utan att skriva en hel bok.

Framgångsfaktor #1: Bygg relationer, våga vara personlig.
Om jag är personlig, då vågar även kunde släppa på garden och berätta om sig. Det är lite av en floskel, men människor gillar att göra affärer med människor de tycker om. Det första jag gör är att visa upp bilden på Jaxon, min son. Jag berättar om vårt fritidshus på Gotland, om min familj, om vad jag gjort under sommaren. Och de kunder jag har en bra relation med, de vet också jag allting om. Jag vet var de bor, var de har sommarhus, vad deras barn heter, hur gamla de är. De möten jag har handlar alltid om sådant, sen är det 10 minuter business på slutet – that’s it.

Framgångsfaktor #2: Var vetgirig. När jag började på One kunde jag ingenting om IT, kunde knappt koppla in en TV. Så första året satt jag kvällar och nätter, prospekterade, läste, lyssnade på poddar. Som en idiot, för att förstå mig på branschen. ”Test, vad är det? Jaha, man ska testa systemen. Krav? Något man ska samla in. Vilka är intressanta kunder? Jaha, alla. Alla behöver tydligen IT-system.” Dan (Wallin) brukar säga att var som en duracellkanin, som han kunde vrida på och så sprang jag. Och när jag sprang in i väggen, då lyfte han bara upp mig och så sprang jag vidare åt ett annat håll.

Framgångsfaktor #3: Ha målsättningar. Kortsiktiga och långsiktiga. De ska vara ambitiösa, men alltid rimliga. Det är viktigt att man sätter sig ned och reflekterar över vad man faktiskt håller på med, att man vet vart man är på väg. Det är en omöjlighet att springa på alla kunder samtidigt, jag har mina prioriteringar – vilka kunder är viktigast, vilka tror jag på och vilka ska jag lägga min tid på? På så sätt jobbar jag strategiskt mot mina mål.

  • Belöna dig själv, gå och köp något fint till dig själv för den bonus du får. Gör jag en affär, då unnar jag mig något. Jag gillar skor. Gör du det efter varje affär? Nej, för då hade jag haft jävligt många skor, haha. Men jag firar, för att jag hela tiden ska tycka att det är kul att göra affärer. Och för att jag lyckats.
  • Ha koll på dina siffror. Jag har full koll på exakt hur många konsulter jag har ute, jag har koll på kronan hur mycket jag har i TB varje timme. Och den siffran ska upp, inte ned.
  • Ha tålamod. Ett specifikt exempel är en kund jag haft en relation med i flera år. Det första mötet med henne var en av de första jag gjorde på One, då var det tillsammans med Andreas (Grape), jag var helt ny och det enda jag sa var typ ”hej jag heter Jesper.” Jag har haft möten med henne totalt 11 gånger och hon har jobbat på det aktuella bolaget i 20 år. Förstår du hur mycket kontakter hon har? Hon ringde mig och vi löste affären. Så. Jävla. Coolt.
  • Var glad. Artig. Öppna dörren, säg hej. Ge beröm (men alltid genuint!). Alltid artig, alltid trevlig.
  • Gräv inte ner dig. Jag är inte rädd för ett nej. Jag har under flera års tid suttit och ringt 120 samtal om dagen varav 119 resulterade i ett nej. Efter varje nej kommer du närmare ett ja. Det är en klyscha, men så är det faktiskt.
  • Har du en ingång, använd den. Har ni några gemensamma kontakter? Är det någon som rekommenderat någon? Vad än är, använd den ingång du har. Det är jätteviktigt.
  • Ge dig satan på att klara av det. Jag har ett jävla driv, jag vill vinna till varje pris. Om jag tar mig för någonting, då ger jag allt, gör allt som krävs. Det får kosta vad det vill.

Varenda framgångsfaktor har Jesper backat upp med exempel. Ibland medvetet, ibland inte. Jag tror att han förstår sina framgångsfaktorer, och han ser till att leva dem varje dag. Jag önskar jag kunde delat med mig av vartenda exempel, men då hade det som sagt blivit en bok istället för ett blogginlägg. Mitt hetaste tips är att haffa Jesper och boka in en egen framgångsfrukost (eller lunch). Låt oss säga såhär, du kommer inte ångra det.