Ni har säkert läst om det redan, Stadshushacket med 400 femteklassare som hade förmånen att spendera en eftermiddag i självaste Blå Hallen med att lära sig programmera? Eventet arrangerades av fantastiska Kodcentrum, en organisation jag haft förmånen att samarbeta med ett flertal gånger senaste 1,5 åren.

Så; ni vet kanske redan att flera av Stockholms stads högsta politiker var där, bland annat finansborgarrådet, CIO och skolborgarråder, men också VD’ar och entreprenörer från näringslivet, volontärer från de sponsrande företagen, universiteten och egna företagare. Allt det där har ni säkert redan sett, på SVT, Sveriges Radio, IDG eller på Twitter där taggen #stadshushacket snabbt gick upp bland de trendande taggarna.

Jag hade tackat ja till chansen att få vara gruppledare där. Ett bord med 30 elever, fem volontärer och lika många lärare var mina att guida och få att känna sig bekväma. Jag klev in där, nyfiken och lite fundersam på vad sjutton jag skulle kunna tillföra. Klockan 12 var det bara vuxna där. Jag preppade bord, gick igenom körschema med volontärer, hälsade på så många jag kunde. Njöt av den vackra lokalen och tillät mig själv att vara lite lagom nervös.

När barnen kom, de underbara, förväntansfulla, glada, härliga barnen. Tänk er själv, att vara i självaste Blå Hallen när de kommer, inledda av trivselvärdar från Stadshuset. Stora ögon, sprakande energi, glädje, prat och högtidlighet. 400 barn, kan ni ens föreställa er det kalaset? Eller vad som händer när lika många barn barn inser att det finns en känd Youtuber i huset… de bokstavligen tjurrusade. Och youtubern imponerade. En ung kille som blivit känd via sin lättsamma inställning till dagens tekniska möjligheter, en som lyckats få över 233 000 följare på sin kanal. När han berättar för barnen om möjligheterna som öppnas för dem som tar chansen att lära sig programmera, ja, då lyssnar de med stora öron. Jag tappade räkningen den dagen, över hur många barn jag hörde säga att de vill koda när de blir stora.

När volontärerna representerar olika kön, åldrar, etniciteter och religioner, med det gemensamma intresset och kompetensen att ja! Vi kan koda och vi älskar det!. Då händer det grejer. Politikerna såg det. Näringslivet såg det. Press och media såg det. Det var magiskt.

Min dag som gruppledare där var guld värd. Ett minne för livet och ett fortsatt hopp om framtiden. Fråga mig gärna hur ni kan bidra till att hjälpa era egna, eller andras barn att lära och leka med programmering.

Tack One Agency. Det var via Kodcentrum vi träffades och jag är oändligt tacksam över att få möjlighet att fortsätta mitt engagemang för deras verksamhet.

/Tina Vincent,
20 år som programmerare men numera konsult och agil coach på Comhem, visar dig gärna Codecombat om du som vuxen vill leka lite kod

Länkar